Duurzame inzetbaarheid vanuit de werknemer

Wat is duurzame inzetbaarheid? Dit betekent in “gewone” taal dát wat mensen nodig hebben om fijn, lang en gezond te kunnen werken en mee te doen aan de samenleving. Hierbij kan je denken aan werk waarin je vrijheden hebt, regelruimte ervaart, prettig samenwerkt, zinvol werk, dat voldoende verdient, waar je niet van omvalt en steeds uitgedaagd wordt wat nieuws te leren.

Je ziet bij een goede werkgever dat hij veel verschillende mogelijkheden heeft die hij kan inzetten om duurzame inzetbaarheid vorm te geven.  Maar wat betekent duurzame inzetbaarheid vanuit de werknemer? Is de werknemer zich ook bewust dat hij verantwoordelijk is voor zijn eigen duurzame inzetbaarheid. Het gaat om de bewustwording dat de medewerker nadenkt over zijn werk en ontwikkeling en hoe hij daarbij gezond kan blijven op dit moment en op de langere termijn.

Vragen die de werknemer zichzelf kan stellen zijn:

 • Kan ik mijn vakmanschap invulling geven in mijn werk en blijven ontwikkelen? Hoe doe ik dat dan? Hoe blijf ik flexibel inzetbaar?
 • Praat ik met anderen over mijn en hun werk & ontwikkeling en leer ik van anderen? Wat zou ik daarin kunnen doen als dit nu niet gebeurd?
 • Kan en wil ik dit werk blijven doen als ik ouder word en wat heb ik daarbij nodig? Kan ik nieuwe dingen proberen om mijzelf uit te dagen en mee te groeien?
 • Kan ik meebewegen bij veranderingen in mijn werk en/ of de organisatie? Wat heb ik daarbij nodig? Wat zijn mijn mogelijkheden als ik een opleiding wil gaan volgen?
 • Durf ik mijn vaste baan los te laten als ik merk dat ik vastloopt?
 • Hoe belangrijk is mijn inkomen voor mij en wat betekent dit voor mijn werk, werktijden, werkomgeving en ontwikkelruimte?
 • Zou ik het aandurven te zoeken naar een andere baan die beter bij mij past of tijdelijk ergens anders te gaan werken? Wat zijn de loopbaanankers die daarbij van belang zijn?
 • Als ik naar de balans Privé & Werk kijkt blijf ik er gezond bij? Wat is mijn regelruimte en hoe zet ik dat in?
 • Heb ik een gezonde levensstijl en wat doe ik om gezond te blijven? Wat betekent ziek zijn voor mij en hoe voorkom ik dat?
 • Ga ik regelmatig het gesprek aan met mijn werkgever over de wederzijdse beloften & verplichtingen, werk en ontwikkeling? Maak ik het bespreekbaar als ik veranderingen wil realiseren m.b.t. mijn duurzame inzetbaarheid?
 • Besteed ik aandacht aan mijn netwerk, zodat ik weet wat de ontwikkelingen zijn in de markt en welke banen ik interessant zou vinden?
 • Hoe blijf ik op de hoogte van de opties die de werkgever heeft om mijn duurzame inzetbaarheid in te richten?

In deze tijd, waarin een vaste aanstelling al lang niet meer “vast” is en organisaties volop in veranderingsprocessen zitten, zijn er werknemers die zich bewust zijn van de bovenstaande vragen. Daarnaast zijn er nog veel medewerkers die verrast worden door een situatie, waarbij hun duurzame inzetbaarheid onder druk komt te staan. Bovenstaande vragen gaan dan een rol spelen, maar krijgen mogelijk een andere lading. Soms ontstaat daarbij zelfs een discussie over de verantwoordelijkheid voor de duurzame inzetbaarheid. De werknemer komt er dan pas achter dat de werkgever wel opties heeft om te ondersteunen, maar dat de actie bij de werknemer ligt. De ervaring leert dat duurzame inzetbaarheid vaak maatwerk is.

Het is dus belangrijk dat werknemer en werkgever vanaf dag 1 in gesprek blijven over duurzame inzetbaarheid. Daardoor wordt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid en informeren ze elkaar wat ze nodig hebben en voor elkaar kunnen betekenen. Dan wordt het oprecht maatwerk!

Alpenweide 420
5022 LX Tilburg